Samenwerkende moskeekoepels zien dubbele maat in weigering pro-Palestinaspreker

Persbericht: K7 ziet dubbele maat in weigering pro-palestinaspreker

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, ook wel bekend als de K7, ziet een duidelijke dubbele maat in de beslissing van het kabinet om pro-Palestinaspreker Khatib de toegang tot het land te ontzeggen. “Vooropgesteld dat wij elke onschuldige dode die er valt betreuren en tegen het oproepen tot geweld zijn, zijn we zeer verbaasd over de argumenten die het kabinet aandraagt om Khatib te weigeren”, aldus de koepels.

Minister Faber van Asiel (PVV) en haar collega Van Weel van Justitie (VVD) stellen dat Khatib niet welkom is in Nederland omdat hij steun zou betuigen aan terreurorganisaties, oproept tot de vrijlating van veroordeelde gevangenen en geweld beschouwt als een legitieme vorm van verzet. Men zegt afrondend dat er voor haatzaaien en de verheerlijking van geweld geen plaats is in Nederland. De weigering van het kabinet om deze spreker toe te laten en de hiervoor gebruikte argumenten, tonen echter glashelder de bekende dubbele maat aan.

De president van Israël, de heer Herzog, werd immers recent nog met alle egards ontvangen. Het was echter diezelfde Herzog die eind 2023 de tekst “Ik vertrouw op je” op een enorme granaat schreef die vervolgens afgevuurd werd op het dichtbevolkte Gaza, waar vele mannen, vrouwen en kinderen letterlijk de dood in werden gejaagd. En verschrikkelijk genoeg gebeurt dit nog steeds. Tevens schreeuwde Herzog in oktober nog uit dat de hele bevolking in Gaza – alle mannen, vrouwen en kinderen – verantwoordelijk is voor wat er gebeurde op 7 oktober. Zijn letterlijke woorden: “Deze retoriek over burgers die niet op de hoogte zijn, niet betrokken – het is absoluut niet waar. […] en we zullen vechten tot we hun ruggengraat breken.”

Deze openlijke en extreme ‘hate speech’, expliciet ook tegen onschuldige burgers, deze verheerlijking _van_ en zelfs aanzet _tot_ daadwerkelijk geweld, was voor de Nederlandse overheid echter geen reden om hem de toegang tot het land te ontzeggen en hem te verbieden te spreken. Wellicht het meest opvallende in deze kwestie is het gegeven dat zowel de ambtenaren van de NCTV als de ambtenaren van de IND in een memo hebben aangegeven dat er onvoldoende rechtsgrond is om Khatib te weigeren en dat het inreisverbod geen stand zal houden bij de rechter. “We mogen er toch vanuit gaan dat willekeur geen plaats heeft in een rechtsstaat?”, aldus de K7.

Eerder al werd er door de koepels opgemerkt dat er twee maatstaven lijken te zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Zo stelt het kabinet in het regeerakkoord dat ze het demonstratierecht, en daarmee de uitingsvrijheid, wil beperken om wanordelijkheden te voorkomen. In diezelfde periode werd echter expliciet aangeven dat Koranverbrandingen uiteraard wel vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Het samenwerkingsverband roept het kabinet dan ook op om te werken aan een eerlijke, evenwichtige en consistente lijn, als het gaat over de vrijheid van meningsuiting. En vooral dat het kabinet zich beweegt binnen de kaders van de rechtsstaat.

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie