Samenwerkende moskeekoepels: regeerakkoord zorgelijk en dreigend

Persbericht K7 regeerakkoord

De samenwerkende regionale moskeekoepels, ook wel de K7 genoemd, hebben met grote zorgen kennis genomen van het regeerakkoord: “hier gaat een dreigende toon van uit.”

Islamofobie lijkt de afgelopen jaren van een te bevechten verschijnsel te zijn veranderd in de norm. Van links tot rechts hebben partijen in de Tweede Kamer de afgelopen jaren, bedoeld en onbedoeld, gezorgd voor de normalisatie van moslimdiscriminatie. Denk onder meer aan de toeslagenaffaire die leden van de islamitische gemeenschap extra hard heeft getroffen, onwettige overheidsspionage in moskeeen, bankrekeningen die onterecht worden bevroren, institutioneel racisme bij de Belastingdienst, institutioneel racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en terreurlijsten waar volstrekt onschuldige islamitische burgers op staan. Allemaal problemen die rechtstreeks voortkomen uit overheidsbeleid.

Daar kwamen de afgelopen periode nog enkele zeer zorgelijke ontwikkelingen bovenop. De PVV – als zelfbenoemde anti-islampartij – werd de grootste regeringsfractie, men levert een minister die geen afstand wil doen van de omstreden omvolkingstheorie, er kwam een omroep binnen het publieke bestel waar onweersproken wordt gesteld dat de islam een kankergezwel is en de rechter concludeerde enkele weken geleden dat het Haga Lyceum moedwillig en op basis van onjuiste informatie, jarenlang is tegengewerkt door de staat. Het zijn zorgelijke tijden.

In het regeerakkoord lezen we nu dat men het demonstratierecht (verder) wil beperken (behalve het verbranden van de Koran), het informeel onderwijs bij staatswege wil gaan controleren, buitenlandse financiering tegen wil gaan en extra regelgeving wil ten aanzien van de (islamitische) gebedsoproep.

Het mag, door de deelname van de PVV aan dit kabinet, verder geen verrassing heten dat er vrijwel geen vertrouwen is in het zijdelings genoemde voornemen moslimdiscriminatie tegen te gaan. Moslimdiscriminatie vormt immers het hart van die partij.

Geen van de genoemde problemen of zorgelijke ontwikkelingen worden met dit akkoord tegengegaan of opgelost. Sterker nog, de problemen zullen zeer vermoedelijk intensiveren.

“Voor een ieder die de rechtstaat een warm hart toedraagt is dit akkoord problematisch. De vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting en daarmee de individuele vrijheid staan onder grote druk. Wat in het PVV-verkiezingsprogramma expliciet werd benoemd, wordt nu impliciet beleid”, aldus de K7.

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie